Oedeemtherapie

Met oedeemtherapie verminderen we
extreme vochtophopingen in het lichaam.

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een oedeemtherapeut is dan ook een fysiotherapeut met een specialisatie in oedeemtherapie.

Wat is oedeemtherapie?

Mensen met een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht kunnen last krijgen van lymfoedeem. Dit is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaam. Een verstoord evenwicht van vocht kan ontstaan door een ongeval, ziekte of stress.

Om het lymfestelsel te stimuleren passen we manuele lymfedrainage toe. Dit is een lichte massage welke zorgt voor het beter en snelle afvoeren van vocht via de lymfebanen. Dit proces wordt gecombineerd met bindweefsel technieken om het proces te stimuleren.

Hoe ontstaat (lymf)oedeem?

U kunt last krijgen van primair lymfoedeem (aangeboren) en van secundair lymfoedeem (als gevolg van een andere aandoening). Veel voorkomende vormen van secundair lymfoedeem zijn beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie en armlymfoedeem na een borstoperatie met okselklier verwijdering.

De kans op lymfoedeem is groter bij patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie hebben ondergaan.

De behandeling van oedeem

De behandeling start met het beoordelen van uw houding en beweeglijkheid van omliggende spier en gewrichten. Vervolgens gaat de fysiotherapeut aan de slag met het lokaal en regionaal onderzoeken van het lymfoedeem en beoordeelt het eventuele operatiegebied en littekens. Mogelijk komt de therapeut vervolgens met een van de volgende behandelingen:

  • lymfetaping
  • manuele lymfedrainage en/of fascie technieken
  • arm of been tijdelijk zwachtelen
  • oefeningen en bewegingen die helpen om de zwelling te verminderen
  • advies voor de omgang met oedeem in het dagelijks leven.
  • dragen van een (op maat aangemeten) elastische kous

De behandeling passend voor u is afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten, van de locatie waar het oedeem zich bevindt, zijn doorgaans omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en kracht-, coördinatie- en bewegingsverbetering.

Oedeemtherapie op Strijp S? Maak een afspraak!

Voor oedeemtherapie kunt u een afspraak maken bij onze oedeemtherapeut Jolijn van Osta. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer