Diastase

Diastase is geen ernstige aandoening maar kan wel erg vervelend zijn.
Wat is diastase en wat zijn de bijbehorende oorzaken? Lees hieronder alles over deze klacht.

Wat is een diastase?

Diastase betekent dat de ruimte tussen de linker en rechter buikspier te groot is. Diastase ontstaat wanneer de trek of druk aan de rechtse buikspieren groter is dan dat het weefsel wat daar tussen zit aan kan. Dit kan komen doordat de druk van binnenuit te groot is, dat het weefsel te slap is of door een combinatie van beide.

Onvoldoende compensatie hiervan kan leiden tot:

  • Krachtverlies
  • Een dikke buik houden.
  • Rugpijn
  • Bekkenbodemklachten
  • Niet zwaar werk kunnen verrichten zonder pijn in bijvoorbeeld de rug.

Oorzaken van diastase

Oorzaken die kunnen leiden tot diastase zijn:

  • Fors overgewicht
  • Vaak en veel buikdruk maken (veel hoesten bij COPD, blaasinstrumenten bespelen of zware krachttraining uitvoeren)
  • Zwangerschap

Bij zwangerschap neemt de druk toe door het groeiende kindje en neemt de stevigheid van het weefsel af door de bijbehorende hormonen. Dit kan leiden tot diastase. Zeker in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is het meer dan normaal en zelfs noodzakelijk om de buik goed te kunnen laten groeien. De opening die ontstaat tijdens de zwangerschap sluit bij het grotendeel van de moeders na zes maanden. Bij enkele moeders duurt dit langer en verdient dit extra aandacht.

Mogelijke klachten diastase

Diastase is niet ernstig, maar de klachten kunnen wel erg vervelend zijn. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een opgezette, zwanger ogende buik. Wat ook kan resulteren in mentaal ongemak. Daarnaast kan er krachtverlies ontstaan en lage rug- en bekkenklachten door te weinig steun van de buikspieren aan de voorzijde van de rug. Er ontstaat hierbij te veel spanning op de rugspieren. Ook buik(spier)pijn, pijn rond de navel, bekkenbodemklachten, urine incontinentie en problemen met doorademen kunnen het gevolg zijn van diastase.

Diastase behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak.

Een diastase behandeling is goed mogelijk bij Fysio Strijp S. U kunt samen met onze oefentherapeut zorgen voor het versterken van de houding en de buikspier-structuren, waarbij onze oefentherapeut lifestyle adviezen zal geven waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer