Pijn in de knie?

Door de jarenlange ervaring die onze fysiotherapeuten hebben,
weten zij als geen ander hoe ze de oorzaak moeten vaststellen en aanpakken.

Om te begrijpen waardoor klachten in de knie kunnen ontstaan is het belangrijk om te weten waaruit de knie volledig bestaat. De knie is namelijk het grootste gewricht van ons lichaam. Het scheenbeen en het dijbeen komen samen bij elkaar in het kniegewricht. Daarnaast zijn het kraakbeen en de kniebanden belangrijk. Kraakbeen zorgt er namelijk voor dat het kniegewricht soepel kan bewegen en de kniebanden zorgen ervoor dat het gewricht op zijn plek blijft. Schade of complicaties aan dit gewricht kunnen klachten veroorzaken.

Oorzaken knieklachten

De meeste oorzaken voor knieklachten zijn toe te rekenen aan het beoefenen van sport. Daarnaast zijn overbelasting, slijtage en een verkeerde houding andere oorzaken voor klachten. Er dient dus onderzoek gedaan te worden om de exacte oorzaak van uw klachten vast te stellen. Knieklachten die het vaakst voorkomen zijn:

  • Acute knieklachten. Bij deze klachten kan de knie op slot zitten of kunt u vaak niet meer goed de knie belasten of bewegen. Ook de stabiliteit neemt af waardoor u het gevoel kunt hebben dat u door uw knie zakt. Deze klachten komen voornamelijk voor wanneer u bent gevallen of u zich verstapt.
  • Overbelastingsklachten. Bij overbelasting ondervindt u vaak pijn of een vervelend gevoel aan de onderzijde van de knieschijf. Het buigen van de knie kan de pijn verergeren, gezien het feit dat er dan nog meer kracht op de kniepees wordt uitgeoefend.
  • Knieschijf klachten (patellofemorale klachten). Hierbij licht de focus van de klachten achter en rondkom de knieschijf. Activiteiten zoals het buigen van de knie, traplopen of simpelweg op de knie steunen verhogen de druk op de knieschijf waardoor de pijn erger wordt. Daarnaast is het breken van de knieschijf of dat dat de knie uit de kom schiet (luxeren) ook mogelijk. Hierbij is het niet meer mogelijk om op het been te steunen door de onmiddellijke zwelling die optreedt.
  • Artrose in de knie (slijtage). Deze veelvoorkomende klacht is in het begin bijna niet te voelen maar naarmate de slijtage toeneemt, neemt ook de pijn en de stijfheid toe. Daarnaast wordt de mobiliteit minder naarmate de slijtage toeneemt. De knie wordt hierbij pijnlijk en ook uitstraling naar uw benen kan mogelijk zijn. Wanneer u lang in dezelfde houding heeft gezeten of gelegen zijn de klachten van artrose erger vanwege de stijfheid.
  • Na een operatie. Na het ondergaan van een operatie zoals een knie prothese of een kruisband reconstructie is fysiotherapie de voornaamste focus van de revalidatie. Hierbij staat het terugwinnen van stabiliteit, kracht en mobiliteit centraal met als doel uw dagelijks leven en sporten zo snel mogelijk oppakken.
  • Voor een operatie. Waar fysiotherapie na de operatie kan helpen met herstellen is het ook bewezen dat het voor de operatie kan helpen. Met speciale behandeltechnieken voor de operatie kan een betere uitkomst na de operatie bewerkstelligd worden.

Knieklachten behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van de knieklachten wordt de juiste behandeling vastgesteld. Echter staat bij elke behandeling het optimaliseren van stabiliteit, kracht en mobiliteit centraal.

Knieklachten behandeling in Eindhoven?

Fysiotherapie Strijp S beschikt over ervaren sport-, manueel– en fysiotherapeuten met een specialisatie in het doen van onderzoek naar knieklachten en de daarbij horende revalidatie bij het oplopen van knieletsel (o.a. knie prothese en kruisband revalidatie).

Fysiotherapie Strijp S maakt deel uit van het heup- en knieprothese netwerk. Dit netwerk bestaat uit manueel- en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in klachten aan de heup en knie. Door middel van het netwerk is het mogelijk om de kennis en expertise op het gebied van kniepijn uit te breiden.

Maak een afspraak

Fysiotherapie Strijp S helpt u graag met het verhelpen van uw knieklachten. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer