Medical taping

Medical taping is een effectieve manier om verschillende lichamelijke
klachten te verhelpen of te voorkomen.

Wat is medical taping?

Medical taping is een therapeutische tape die strategisch wordt aangebracht op het lichaam om de spieren te ondersteunen en lichamelijke problemen te verhelpen of voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van elastische kinesiotape, die wordt aangebracht op de huid, zonder daarbij de beweging van de spieren te beperken. De tape biedt ondersteuning, verminderd pijn en zwellingen en helpt prestaties te verbeteren. Medical taping wordt dan ook veelvoudig gebruikt bij het behandelen van een blessure.

Hoe werkt medical taping?

De tape die wordt gebruikt bij medical taping, kinesiotape, is zo ontworpen dat de elasticiteit van de tape vergelijkbaar is met de elasticiteit van de huid. Dit zodat er geen bewegingsbeperkingen ontstaan.

Medical tape creëert ruimtes voor de gewrichten

De tape zorgt ervoor dat de gewrichten meer ruimte hebben om te bewegen. De tape tilt de huid lichtjes op, waardoor een microscopisch kleine ruimte tussen huid en onderliggende weefsels ontstaat. De extra bewegingsruimte resulteert in een kleinere kans van gewrichtsirritatie.

Medical tape heeft invloed op de waarneming van pijn

Daarnaast kan het aanbrengen van medical tape ook invloed hebben op het waarnemen van pijn. Al het weefsel in het lichaam bevat namelijk sensorische receptoren die onder andere pijn, aanrakingen en temperatuur waarnemen. Door het optillen van de huid worden de onderliggende weefsels ontlaadt en ontvangen de hersenen een ander signaal van deze receptoren.

Medical taping optimaliseert de circulatie van vloeistoffen en bloed

Ook de bloedsomloop en circulatie van het lymfevocht worden verbetert middels Medical taping.

Door het lifteffect ontstaat er extra onderhuidse ruimte, wat resulteert in een drukafname in het gebied onder de huid. Dit resulteert onder andere in een positieve invloed op de stroming van het bloed en lymfevocht door uw lichaam.

Het lymfestelsel is voornamelijk belangrijk voor de wijze waarop het lichaam een vochtophoping en zwelling reguleert. De tape wordt vaak aangebracht op het lichaam wanneer u een zwelling of andere blessure heeft. Dit omdat de medical taping de circulatie van lymfevocht optimaliseert.

Wanneer helpt medical taping?

Het hoofddoel van medical taping is om blokkades die het herstelproces vertragen te verminderen of op te lossen. Het weefsel kan namelijk sneller hersteld worden wanneer processen in het lichaam ondersteund of gestimuleerd worden. Deze manier van taping wordt dan ook vaak toegepast om sneller tot het gewenste resultaat te komen.

In de volgende situaties wordt medical taping vaak toegepast:

Het behandelen van spierblessures

Bij het behandelen van spierblessures wordt vaak een combinatie gemaakt van een bepaalde behandeling, zoals fysieke oefeningen en behandelingen, en medical taping. De tape heeft dan voornamelijk als functie om de zwelling en pijn te verminderen.

De ondersteuning van zwakkere spieren of gewrichten

De kinesiotape wordt, naast het behandelen van blessures, ook gebruikt om gewrichten of spieren extra ondersteuning te bieden. Deze soort tape geeft de mogelijkheid om te bewegen zonder bewegingsbeperkingen, in tegenstelling tot athletische of medische tape.

Bij bijvoorbeeld een tennisarm, golfelleboog of RSI kan de medical tape zorgen voor de juiste ondersteuning.

Corrigeren van bewegingsrichting en lichaamshouding

Medical taping kan ook een oplossing bieden wanneer er een foutieve lichaamshouding of verkeerde bewegingsrichting wordt gehanteerd. Dit kan onder andere komen doordat spieren gewend zijn geraakt aan een foutieve manier van werken of hun functie verliezen. De tape zorgt er in dit geval voor dat u automatisch bezig bent met het aannemen van de juiste lichaamshouding.

Prestaties verbeteren

Meerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van medical taping, de prestaties van ietwat vermoeide spieren verbetert. De kinesiotape wordt daarom ook gebruikt om atleten te beschermen tegen blessures en topprestaties te bereiken. Zo ook bij hardlopers die bijvoorbeeld een marathon gaan lopen. Zij geven graag hun gewrichten meer ruimte om te bewegen.

Verminderen van vochtophopingen

Medical tape kan ook worden aangebracht om de circulatie van lymfevocht te stimuleren. Het liften van de huid zorgt ervoor dat de vocht circulatie gestimuleerd wordt. De aanvoer en afvoer van het vocht blijft hierdoor beter in balans. Dit is ook de reden waarom medical taping wordt gebruikt wanneer er een vochtophoping (oftewel een oedeem) is ontstaan.

Voordelen medical taping

Medical taping wordt vaak gebruikt in combinatie met een juiste manier van therapie, zoals manuele therapie. Medical taping zorgt ervoor dat de pijn en de druk op spieren en gewrichten direct afneemt. De spierfuncties worden verbetert, het herstel van (spier)blessures wordt bevordert en vochtophopingen verminderd. Daarnaast zorgt de elasticiteit van de tape dat er geen bewegingsbeperkingen zijn.

Medical taping in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Strijp S zijn we o.a. gespecialiseerd in het aanbrengen van medical tape. Naast dat we u de beste behandeling passend bij uw klacht bieden, kunnen we u ook vrijblijvend voorzien van persoonlijk advies.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer