Mulligan therapie

Therapie die is gericht op het verbeteren van de mobiliteit, middels mobilisatie en beweging.

Een vorm van manuele therapie waarin de patiënt zelf een actieve rol speelt is Mulligan therapie. Bij Mulligan therapie wordt ervan uitgegaan dat de gewrichten die niet op de goede plek, of scheef staan, niet naar behoren functioneren. Dit kan resulteren in verschillende klachten binnen het lichaam (gewrichten, spieren, pezen, botten en zenuwen). Door de behandeling van Mulligan therapie worden de gewrichten (pijnvrij) gecorrigeerd en vindt er een verbetering plaats binnen het bewegingspatroon. De klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Wat is Mulligan therapie?

Bij Mulligan therapie staat mobilisatie en beweging centraal, met als doel om de mobiliteit van de patiënt te verbeteren en klachten in het lichaam te verminderen of te laten verdwijnen. De therapie is een vorm van manuele therapie en focust voornamelijk op het verbeteren van gewrichtsmobilisatie en verlichting van pijn.

Mulligan therapie is vernoemd naar de bedenker, fysiotherapeut Brian Mulligan en ontstaan in Nieuw-Zeeland. De therapie staat ook wel bekend als de Mulligan methode of als het Mulligan concept.

Binnen deze vorm van therapie worden resultaten behaald door een combinatie van actieve benadering en manuele technieken. De patiënt voert hierbij zelf fysiologische bewegingen uit. De behandelingen zijn pijnloos en volledig veilig. Gewenste resultaten worden vaak al binnen een korte tijd behaald.

Mulligan therapie bestaat uit een combinatie van twee hoofdcomponenten. De actieve rol van de patiënt, die zelf fysiologische bewegingen uitvoert en de ondersteunende rol van de fysiotherapeut, die ervoor zorgt dat de gewrichten in een correcte en pijnvrije uitgangspositie komen te staan.

Huiswerkoefeningen behoren vaak ook tot onderdeel van de behandeling, dit doordat de gecorrigeerde bewegingen meermaals herhaald moeten worden. Ook medical taping kan een onderdeel zijn van de behandeling, dit omdat de tape bij enkele gewrichten een ondersteunende werking kan hebben.

Mulligan therapie kan pijn en stijfheid verminderd worden en worden verkeerde houdingen gecorrigeerd.

Verschil tussen manuele therapie en Mulligan therapie

Het verschil tussen manuele therapie en Mulligan therapie is, dat bij de Mulligan therapie actieve fysiologische bewegingen door de patiënt verricht moeten worden, terwijl de fysiotherapeut op dat moment voornamelijk een ondersteunde functie bied. Mulligan therapie is een relatief nieuwe manier van behandelen.

Waar bij Mulligan therapie de patiënt voornamelijk een actieve rol speelt, is dit bij manuele therapie niet het geval. De fysiotherapeut voert bij manuele therapie de mobilisaties uit, de patiënt hoeft tijdens de behandeling geen beweging uit te voeren.

Wanneer biedt Mulligan therapie de oplossing?

Nagenoeg alle klachten in het bewegingsapparaat kunnen behandeld worden middels Mulligan therapie, dit doordat alle gewrichten in het menselijk lichaam gecorrigeerd kunnen worden. Het is hierbij niet van belang of dit klachten zijn die al een tijdje aanwezig zijn of dat het acute klachten zijn.

Mulligan therapie is vaak de oplossing wanneer u last heeft van gewrichten die niet goed functioneren door een incorrecte uitgangspositie. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om chronische gewrichtspijn of een enkelverstuiking. Deze vorm van therapie wordt dan ook veelvoudig gebruikt in de (top)sport wereld. Dit omdat het effect langdurig en effectief is.

Behandelbare klachten

Deze vorm van manuele therapie geeft vaak de gewenste resultaten bij klachten zoals een tenniselleboog, schouder-, pols-, knie-, enkel,- en nekklachten. Ook lage- en hoge rugklachten en hoofdpijnklachten kunnen de reden zijn voor Mulligan therapie. Daarnaast wordt Mulligan therapie ook ingezet voor revalidatie na een operatie of break.

Mulligan therapie in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Strijp S in Eindhoven helpen we u graag als u last heeft van klachten binnen het bewegingsapparaat. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook voorzien wij u vrijblijvend van persoonlijk advies op maat.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer