Enkelklachten

Klachten aan de enkel zijn veel voorkomend en worden vaak veroorzaakt door overbelasting.
Fysiotherapie kan helpen de enkelklachten te verlichten.

Last van enkelklachten?

Klachten in het enkelgewricht kunnen, zoals in ieder ander gewricht, voorkomen. Enkel klachten kunnen geleidelijk ontstaan doordat de mobiliteit is verminderd, maar kunnen ook acuut ontstaan door bijvoorbeeld het verzwikken van je enkel en je enkelbanden dit niet op kunnen vangen.

Acuut letsel tijdens het sporten zorgt voor de meest klachten. Enkelletsel kan bijvoorbeeld ontstaan door het herhaaldelijk door je enkel gaan tijdens het sporten.

Vaak voorkomende enkelklachten

Het verzwikking van de enkel

‘Door je enkel gaan’ of een verzwikking (ook wel een inversietrauma genoemd) overkomt iedereen wel eens. Doordat de enkel naar buiten klapt en er een scheur of verrekking van de banden optreedt kunnen de klachten ontstaan. Dit kan tot blijvende schade leiden wanneer het bandletsel niet goed en tijdig behandeld wordt.

De pijn bij een inversietrauma is vaak voelbaar aan de buitenzijde van de enkel. Er kan daarbij een ‘ei’ op de enkel komen en er kan een blauwverkleuring optreden.

Overbelastingsblessure

Een overbelastingsblessure kan ontstaan door daadwerkelijke overbelasting, door bijvoorbeeld hardlopen of springen, of door onevenwichtige belasting van bijvoorbeeld verkeerde schoenen. Hielpijn is vaak zo’n overbelastingsblessure. Langdurige druk op een klein oppervlak van het hielbeen resulteert erin dat er te hard wordt getrokken aan de aanhechting van de peesplaat op de hiel. Dit zorgt ervoor dat verkalking kan optreden. Deze verkalking (overmatige botvorming) kan de structuren in de nabije omgeving irriteren, waardoor hielklachten ontstaan.

Instabiliteit van de enkel

Een restverschijnsel van een verzwikking is instabiliteit van de enkel. Dit merk je doordat er bijvoorbeeld klachten aanwezig blijven zoals het idee hebben door je enkel heen te zakken en het daadwerkelijk omzwikken van de enkel. Er kan gewrichtsstijfheid ontstaan, pijn tijdens langdurige belasting, een zwelling en continue angst om de enkel volledig te belasten.

Dit kan leiden tot het vermijden van dagelijkse bezigheden, het sporten op gewenst niveau of een afwijkend gangpatroon.

Enkelklachten behandeling

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Strijp S in Eindhoven starten met een intakegesprek en onderzoek van uw enkelklachten. Wij maken hierbij gebruik van verschillende methoden om uw klacht goed te diagnosticeren.  

De behandeling richt zich op het verminderen van de beperkingen en pijnklachten die u ervaart. Het verloop van de behandeling is afhankelijk van de bevindingen in het onderzoek en zal zich voornamelijk richten op het optimaliseren van de stabiliteit, kracht en beweeglijkheid van uw enkel.

Enkelklachten laten behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!

Fysiotherapie Strijp S in Eindhoven helpt u graag met het verhelpen van uw enkelklachten. Wilt u graag meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer