Heupklachten

Fysiotherapie Strijp S beschikt over fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn
in de behandeling van allerlei heupklachten.

Pijn in de heup?

Klachten aan de heup kunnen ontstaan door overbelasting, sporten of slijtage. De heup is een kogelgewricht die alle kanten op kan bewegen, waardoor snel klachten ontstaan. Het is hierbij niet altijd duidelijk de pijn wordt veroorzaakt door een aandoening van de heup of dat een bewegingsstoornis die zich ergens ander in het lichaam bevindt de pijn veroorzaakt.

Indien u kampt met heupklachten, dan is de pijn voornamelijk aanwezig rond de heup en/of lies. Dit kan zowel zijn bij bewegen als in rust. De pijn kan uitstralen naar uw benen, knieën of lage rug. Door de pijn wordt bewegen moeilijker wat u kan belemmeren in uw dagelijkse activiteiten.

De oorzaak van heupklachten

De heupklachten kunnen door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden:

Overbelasting van de adductoren

Pijn in de liesregio kan veroorzaakt worden door adductoren tendinopathie. De pijn neemt toe tijdens een activiteit of in rust na een activiteit. Door het overbelasten van de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen, de adductoren (balsport of rennen), wordt de pijn veroorzaakt.

Slijmbeursontsteking in de heup

Wanneer één of beide slijmbeurzen in de heup geïrriteerd of ontstoken raken, kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Een slijmbeursontsteking geeft zorgt voor pijn aan de buitenkant van de heup, bil, been of dij.

De slijmbeurs kan worden gezien als een kussen voor spieren en pezen. Sommige bewegingen of houdingen kunnen constante druk en/of wrijving op de slijmbeurs veroorzaken, waardoor zich een irritatie of zelfs ontsteking ontwikkelt. Hierdoor kunnen de spieren en pezen niet meer gemakkelijk over de slijmbeurs glijden en wordt dit pijnlijk.

Labrum letsel

Labrum is een ring van kraakbeen rondom het heupgewricht. Wanneer deze geblesseerd raakt ontstaat er labrum letsel. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een trauma zoals een auto- of valongeluk of door een herhaald trauma bij sporten of hardlopers waar moeilijke bewegingen herhaaldelijk worden uitgevoerd.

Labrum letsel kan leiden tot pijn bij het lopen, moeilijk opstaan en het onvermogen om trap te lopen. De pijn wordt gevoeld aan de voorkant van de heup of in de lies.

Heupfractuur

Een heupfractuur houdt in dat de heup gebroken is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een val. Steunname op het been is dan onmogelijk. In de meeste gevallen wordt de breuk operatief behandeld. Na de operatie is het van belang om zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie, zodat u zo min mogelijk hinder ervaart tijdens de dagelijkse activiteiten.

Artrose in de heup

Slijtage, oftewel artrose, in de heup is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Heupslijtage resulteert in (start)stijfheid en/of pijn in de lies, rug, voorkant en/of zijkant heup. Hierdoor worden activiteiten beperkt.

Om minder pijnlijke klachten te ervaren bij Artrose is een operatie niet noodzakelijk. Samen met uw fysiotherapeut kunnen oefeningen gedaan worden om de heup te mobiliseren en om de spieren van de heup te versterken.

Heupprothese

Mocht de artrose in een dusdanig stadium zijn dat het heupgewricht vervangen moet worden, kan het zijn dat u een totale heupprothese moet ondergaan en dus een kunstheup zal krijgen. Een belangrijk onderdeel van de revalidatie van deze operatie is fysiotherapie. Dit omdat de geopereerde heup direct volledig belast mag worden.

Heupklachten behandelen

Fysiotherapie Strijp S beschikt over fysiotherapeuten die uw heupklachten effectief en snel kunnen behandelen.

Onze fysiotherapeuten maken deel uit van het heup- en knieprothese netwerk. Dit om kennis en expertise omtrent de behandeling van totale heupprotheses te verbeteren en bij te houden. Het netwerk bestaat uit manueel- en fysiotherapeuten wie gespecialiseerd zijn in het behandelen van de totale knie- en heupprothese, waarbij de krachten gebundeld worden en er regelmatig overleg plaatsvindt.

Heupklacht behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!

Fysiotherapie Strijp S in Eindhoven helpt u graag met het verhelpen van uw klachten. Wilt u graag meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer