Pijn in de schouder?

Onder schouderklachten verstaan wij onder andere artrose, een frozen shoulder en een slijmbeursontsteking.
Onze fysiotherapeuten helpen u graag met een passende behandeling.

Last van schouderklachten?

Schouderklachten kunnen ervoor zorgen u beperkt wordt in het bewegen tijdens uw dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten. Het schoudergewricht bestaat uit meerdere gewrichten. Daarnaast is in alle richtingen een grote en gecombineerde bewegingsuitslag mogelijk. Hierdoor kunnen de klachten complex zijn en is het niet direct duidelijk wat de diagnose is.

De klachten kunnen ontstaan door een slechte houding, een verkeerde beweging of een ongeluk. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er klachten ontstaan door overbelasting of tijdens het sporten. U kunt direct last hebben van uw schouder, maar het kan ook voorkomen dat de klachten geleidelijk aan ontstaan. Tevens is er de mogelijkheid dat de pijn uitstraalt verder in het lichaam. Zo kunt u hierdoor ook klachten krijgen in uw bovenarm, hand en nek. Ook kunt u tintelingen in de gehele arm voelen.

Veelvoorkomende schouderklachten

KANS / RSI Klachten

Wat voorheen RSI klachten werden genoemd, verstaan we tegenwoordig onder KANS. Dit staat voor Klachten Arm Nek Schouder. In het algemeen zien we deze klachten als overbelastingklachten die we opdelen in twee groepen. Deze groepen zijn ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten. Wanneer er een duidelijke medische diagnose over de oorzaak van de klachten gesteld kan worden spreken we van specifieke KANS klachten. Wanneer er geen duidelijke medische diagnose kan plaatsvinden is er sprake van aspecifieke klachten. Meestal komt dit voort uit fysieke belasting vanwege een verkeerde houding of statische bewegingen. Daarnaast zijn stress en omgevingsfactoren ook mogelijke oorzaken.

Artrose

Van artrose is sprake wanneer het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd is door toedoen van slijtage. Als gevolg hiervan raakt het bot van de bovenarm het bot van het schouderblad wanneer u uw schouder beweegt. Dit kan zeer pijnlijk aanvoelen. Daarnaast ondervindt u hiervan ook last tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Schouder impingement

Bij een schouder impingement worden pezen of slijmbeurzen geklemd. In dit geval worden deze pezen of slijmbeurzen tussen het dak van de schouder en de kop van het bovenarm bot geklemd. Hierdoor voelt het pijnlijk aan wanneer u uw arm omhoog doet of naar binnen probeert te draaien.

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder ligt de oorzaak van de pijn bij een ontsteking in het gewrichtskapel. Hierbij wordt de pijn steeds erger en wordt uw schouder steeds stijver, waardoor u met de tijd steeds lastiger uw schouder kan bewegen in alle richtingen. De oorzaak waardoor u de frozen shoulder heeft opgelopen blijft vaak onbekend.

Slijmbeursontsteking

Slijmbeurstonsteking ontstaat wanneer de zakjes die tussen het schouderdak en de spierpezen aanwezig zijn ontsteken en opzwellen. Hierdoor kunnen spierpezen niet langer soepel langs het schouderdak glijden. De pijn voelt u uiteindelijk doordat de zakjes bekneld raken in het gewricht wanneer u uw arm omhoog doet of tijdens het slapen.

Klachten na een operatie

Na een operatie aan uw schouder kunnen onze fysiotherapeuten u helpen. De behandelingen zullen namelijk het herstel bespoedigen en het terugkeren van klachten voorkomen. De fysiotherapeut stelt samen met u een plan op wat zich richt op het functioneel kunnen gebruiken van de schouder en waarbij u zelf oefeningen dient uit te voeren. Operaties waar u hierbij aan kunt denken zijn een schouderprothese, cuffrepair, stabilisatie, schouderprothese, bicepspees afwijking of Thoracic Outlet Syndroom (TOS, zie hiervoor de kop Specialisaties – Thoracic Outlet Syndroom).

Schouderklachten behandeling in Eindhoven?

Het onderzoeken en de revalidatie van schouderklachten is een van de specialiteiten van enkele van onze fysiotherapeuten binnen Fysiotherapie Strijp S. Dit komt mede door de jaren ervaring die onze specialisten hebben. Wanneer u denkt dat u gelijk een duur traject aangaat wanneer u een afspraak maakt met de fysio is dit onjuist. Een éénmalig consult met daarin onderzoek naar de klachten en een advies is al mogelijk.

Ondanks de jaren kennis die onze fysiotherapeuten hebben is het ook van belang om deze kennis en expertise relevant te houden en te leren van nieuwe inzichten. Daarom nemen onze specialisten deel aan het schoudernetwerk. Dit netwerk is in het leven geroepen zodat manueel- en fysiotherapeuten met ervaring in het behandelen van schouderklachten kunnen overleggen en kennis kunnen uitwisselen.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer