Slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak door overbelasting en kan pijnlijk zijn.
Onze fysiotherapeuten helpen u met een passende behandeling.

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeurs is een soort zakje of kussentje gevuld met vocht dat dient als een stootkussen rondom uw gewrichten. Door middel van de slijmbeurs kunt u sporten zonder dat u pijn heeft. U heeft onder andere een slijmbeurs bij uw schouders, ellebogen, heup en knieën, waarvan meerdere slijmbeurzen in uw schouder. Bij een slijmbeursontsteking ondervindt u pijn doordat de zakjes opzwellen vanwege de ontsteking. Deze ontsteking wordt ook wel bursitis genoemd.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder

Wanneer één of meerdere van onderstaande symptomen van toepassing zijn op uw schouder, kan het zijn dat u een slijmbeursontsteking heeft.

  • Pijn in de schouder, zowel bij sporten als in rust
  • Uitstraling van de pijn richting de bovenarm of tot elleboog
  • Een verminderd bewegingsbereik
  • Veel pijn ’s nachts wanneer u gaat slapen
  • Een rode huid die warm aanvoelt rondom de schouder

In veel gevallen is de huisarts of fysiotherapeut in staat om middels onderzoek vast te stellen of u last heeft van een slijmbeursontsteking in de schouder. Wanneer het echter niet direct vast te stellen is wordt er een echo of een MRI-scan gemaakt.

Hoe ontstaat een schouder slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking ontstaat in veel gevallen vanwege overbelasting. De zakjes raken geïrriteerd wanneer er veel druk op komt te staan, waardoor de zakjes gaan zwellen. Mensen met een fysiek beroep waarbij het lichaam zwaar wordt belast hebben dus een grotere kans om last te krijgen van slijmbeursontsteking. Echter kan het in enkele gevallen ook al voorkomen door een dag lang de schouder te gebruiken tijdens het klussen.

Een andere oorzaak waardoor een slijmbeursontsteking kan ontstaan is wanneer u valt. De kussentjes krijgen dan een harde klap waardoor ze ontstoken kunnen raken.

Ten slotte kan een slijmbeursontsteking ontstaan door een bacteriële infectie. Wanneer u een wondje heeft kunnen bacteriën uw lichaam binnenkomen en zo in de slijmbeurzen terecht komen wat kan leiden tot een slijmbeursontsteking. Gelukkig komt dit zelden voor, maar om te bepalen of de oorzaak ligt bij een bacteriële infectie wordt er bloed afgenomen.

Behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder

Ondanks dat een ontsteking van de slijmbeurzen erg pijnlijk is, is deze vaak wel goed te behandelen. Sowieso is rust nemen een van de belangrijkste dingen die u kunt doen. Door uw schouder minder te bewegen wordt extra irritatie van de slijmbeurzen voorkomen. Een speciale brace kan helpen de schouder wat stiller te houden. De ontsteking kan optioneel met ontstekingsremmers worden onderdrukt, afhankelijk van de ernst van de ontsteking. 

Fysiotherapie kan u helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van uw arm. Ook kunt u met fysiotherapie de spieren rondom uw schoudergewricht sterker maken door schouderoefeningen te doen en de druk op uw schouder verminderen door aan uw houding te werken. Dankzij medische tape kan de fysiotherapeut de druk op uw schouder verminderen.

Uw fysio voor de behandeling van uw slijmbeursontsteking-schouder in Eindhoven.

Wij van  Fysiotherapie Strijp S helpen u graag met het behandelen van uw slijmbeursontsteking in uw schouder. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt, passend bij uw klacht. Ook kunnen wij u vrijblijvend voorzien van een persoonlijk advies op maat.

Maak een afspraak! Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie Strijp S

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer